Open Dag 2010 groot succes

Open Dag 2010 groot succesClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

De Open Dag 2010 van ASTRON, JIVE en de NOVA Optisch/Infrarood groep bij ASTRON, die op zondag 24 oktober plaats vond bij de Westerbork telescoop, was een groot succes. De activiteiten werden druk bezocht door een breed publiek: gezinnen met jonge kinderen, jongeren en ouderen hebben massaal een bezoek gebracht aan de sterrenkundige instituten.


Het pretlab in actie, klik op foto voor een hoge resolutie foto

 

De activiteiten waren verdeeld over 2 grote tenten, een lezingentent en een tent met de andere activiteiten. Hier waren de kometenshow, het beroemde pretlab en de knutselpulsars een grote trekker. Ook dit jaar waren ze een doorslaand succes, vele kinderen (en hun ouders!) vergaapten zich aan het kometenschouwspel terwijl andere kinderen heel geconcentreerd een bouwpakketje in elkaar soldeerden of ontplofte sterren in elkaar knutselden.


Knutselpulsars, klik op foto voor een hoge resolutie foto

 

Dit jaar kreeg ASTRON de mogelijkheid om het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit in Groningen te lenen voor een dag. Hierin konden bezoekers in een donkere koepeltent de sterrenhemel zien en een reis door het heelal maken. Binnen het eerste uur was deze activiteit compleet volgeboekt voor de hele dag!


Het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen, klik op foto voor een hoge resolutie foto

 

Hiernaast konden bezoekers alles horen en zien over astronomie aan de hand van kleine experimenten, zoals hoe een mobiele telefoon een antenne kan storen en wat er gebeurt als je een negerzoen onder een stolp legt en alle lucht eruit haalt. Ook de NOVA Optische/ Infrarood groep van ASTRON lieten zien hoe het licht bijvoorbeeld kan breken in verschillende kleuren en hoe je de dikte van je haar kunt meten. Te gast was ook Hanny van Arkel, een lerares die een paar jaar geleden Hanny's Voorwerp heeft ontdekt. Zij legde mensen uit hoe je zelf sterrenstelsels kunt classificeren in het online project GalaxyZoo, opgezet door gitarist en astronoom Brian May.


Optische experimenten tijdens de open dag, klik op foto voor een hoge resolutie foto

 

Ook vertelden astronomen enthousiast over hun werk tijdens presentaties. Zo vertelde Tom Oosterloo hoe het is om bij een radiosterrenwacht te werken en hield Marco de Vos een kinderlezing. Ondanks zijn late maar spectaculaire entree trok hij met zijn presentatie een overvolle zaal. Huib Jan van Langevelde legde mensen in een presentatie uit waarom JIVE een centrum is voor Europese en wereldwijde radiotelescopen. Michiel van Haarlem liet alles zien over ASTRON's nieuwe radiotelescoop LOFAR, die afgelopen zomer door koningin Beatrix geopend is. Te gast waren verder de Backspace jongens, een groepje middelbare scholieren van het Dr.Nassau college in Assen, die meededen aan een ruimtevaartwedstrijd. In hun presentatie lieten zij zien hoe ze van een blikje frisdrank een satelliet hadden gemaakt die met een parachute van grote hoogte naar beneden kon worden gegooid.


De Westerbork Synthese Radio Telescoop, klik op foto voor een hoge resolutie foto

 

In de tent was ook een heuse control room nagebouwd. In de echte controlekamer in Dwingeloo besturen de waarnemers van ASTRON de Westerbork telescoop en de LOFAR telescoop. In de tent konden mensen zien hoe dat in zijn werk gaat.

Een bezoek aan de Westerbork telescoop is natuurlijk niet compleet zonder ook zelf één van de telescopen te hebben bestuurd. Dit konden bezoekers dan ook uitgebreid doen met behulp van een joystick. Niet alleen voor kids een trekker, ook volwassenen waanden zich graag even een echte sterrenkundige!

Het aantal bezoekers op deze Open Dag lag tussen de 1.500 en 2.000. Aan de Open Dag werkten ook CAMRAS en de afdeling Noord-Drenthe van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde mee.

Video Open dag 2010

Van de open dag 2010 is ook een filmpje gemaakt.

Hier zijn meer foto's te zien van de open dag.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2016 ASTRON