God is an eJ

God is an eJClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

"God is an Ej. Not a Dj! Not a Vj!! Welkom in het informatieheelal waar God als een e-J de show runt. Op dag 1, het moment van de Big Bang, schiep hij infomatie "e" en scheidde hij de 0 van de 1."

 

Zo begint de voorstelling "God is an Ej", die afgelopen week door 5.500 mensen werd bezocht, op de bovenste verdieping van de grote met Einstein beplakte kubus, die midden op het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen staat. Het is een prachtig, groots bouwwerk, genaamd Qu3, dat laat zien wat er in de stad Groningen te doen is op wetenschappelijk en technisch gebied. Qu3 is het levende bewijs dat wetenschap enorm tot de verbeelding spreekt, zozeer zelfs dat er prominent plaats voor is op een kunstenfestival, in dit geval het Groninger Noorderzon Festival 2011.

De voorstelling "God is an Ej" gaat over het informatieheelal, waar informatie ("e") overvloedig aanwezig is. In een notendop komt alles voorbij dat zich in het heelal heeft afgespeeld, het heelal kan gezien worden als één grote informatieverwerkende machine. Van de Big Bang tot genen, internet en ons bewustzijn. God is an eJ...

"Op dag 2 creëerde hij het licht - de eerste informatie "e" die wij uit het vroege heelal kunnen zien", vervolgen de presentatoren. "Dat moment, dat het licht aanging, wordt gezocht met behulp van de LOFAR telescoop - hier in Noord-Nederland; een computer - "e" - telescoop waarvan de Gigabit- "e"- stromen in Groningen samenkomen en verwerkt en opgeslagen worden. "

Het LOFAR model in God is an eJ

Maar hiermee is het heelal natuurlijk nog niet af. De gastheren gaan verder met het beschrijven van de creatie van het hele universum, waarbij op dag 6 de iPad, Xbox en het internet werden geschapen.
"In plaats van een welverdiende rust op dag 7, begon hij zich te verwonderen over al de "e" die hij gemaakt had en pompte het rond in cirkels en bollen, zoals in het Infoversum, en kubussen zoals Qu3 en keek hij op in verwondering."


Een 3D printer, die allerlei kleine vormen kan printen, zoals een klein konijntje, een fluitje of kubusjes.

 
Over het Noorderzon Performing Arts Festival 2011: www.noorderzon.nl

Over Qu3: www.qu3.nl

Over Target:

We leven in de tijd van een datalawine. We verzamelen gegevens in zulke enórme hoeveelheden dat het heel lastig wordt om er iets zinnigs over te zeggen. Je hebt dus een goed hulpmiddel nodig om in die brij iets te vinden. Dat hulpmiddel is Target. Zowel voor de opslag, het verwerken, zoeken en verspreiden via internet. Wij denken vanuit de data, en wat de gebruiker wil als doel (Target) en dus niet vanuit de computer en wat die kan. Die andere aanpak zet de informatie centraal - en ziet de natuur als een grote zee van informatie ofwel een informatieverwerkende machine - God as an eJ. Wij vissen de data uit de zee, terwijl het meer gangbaar was dat computers de hele zee als een tsunami vooruit duwt.


 

Hoezo astronomie?

Astronomen kennen het probleem van grote hoeveelheden data in de overtreffende trap - het informatieheelal. Om het probleem van de datalawine aan te pakken hebben we daar met verschillende partijen van de Rijksuniversiteit Groningen een kenniscluster omheen gebouwd. De combinatie van Microsofts World Wide Telescope en Kinect is een mooi voorbeeld van de cross-over van informatie in natuur en techniek.

Expertisecentrum Target bouwt een duurzaam economisch cluster intelligente sensornetwerk informatiesystemen op in Noord-Nederland, gericht op databeheer bij zeer grote hoeveelheden data. Prominente wetenschappelijke onderzoeksgroepen en innovatief bedrijfsleven ontwikkelen en verbeteren gezamenlijk complexe en schaalbare datasystemen. Uitgangspunt hierbij is het Target paradigma: volledige integratie van grootschalige dataverwerking, archivering en analyse. In deze proeftuin wordt het Target model doorontwikkeld naar concrete markttoepassingen en zullen deelnemers in vervolgtrajecten verdere producten en diensten ontwikkelen.

Partners

Target is een samenwerking tussen het

•Nationaal astronomisch datacenter OmegaCEN
•Universitair Medisch Centrum Groningen
•Stichting ASTRON
•Kunstmatige Intelligentie RuG
•Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie
•Nspyre
•Oracle
•IBM
•Heeii
•Target Holding.

Target penvoerder is de Rijksuniversiteit Groningen. De partners hebben een innovatief programma opgesteld van in totaal 32 miljoen euro waarin zij zelf bijna 16 miljoen euro investeren.

Zie ook: http://www.rug.nl/target/index

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2016 ASTRON