Daily Image

13-09-1955
PreviousNext
Click here or on the picture for a full size image.

De bouw van de grote Radiotelescoop te Dwingeloo

Submitter: Roelof Kiers
Description: Waar vorige zomer op de grote heidevlakte ten zuiden van de bossen van Dwingeloo in wijde omtrek slechts een enkele boerderij en een kerktoren was waar te nemen, zal de bezoeker van dit fraaie natuurreservaat zich momenteel afvragen welke industriële ontwikkeling zich bij de bosrand gaat afspelen. In het noorden ziet men vier veertig meter hoge masten.

De hoge masten worden gebruikt voor de montage van de grootste radiotelescoop op het Europese continent, die waarnemingen van de uiterste randen van het melkwegstelsel mogelijk zal maken.

Op het observatorium zullen de beheerder, zijn assistenten en de waarnemers een onderkomen vinden in het dienstgebouw, dat veertig meter lang en tien meter breed is. Zij zullen beschikken over drie radiotelescopen, te weten: twee voormalige Duitse radar-antennes, elk met een middellijn van zeven en een halve meter, en de grote radiotelescoop van vijf- en twintig meter middellijn, waarvan het hoogste punt ruim 30 m boven de grond staat. Het gewicht van het laatste instrument bedraagt ongeveer honderd ton, terwijl het rust op een betonnen fundament van drie honderd ton. Het oppervlak van de spiegel is 540 M2, bestaande uit driehoekige facetten, bekleed met gaas. Deze facetten hebben zijden van ongeveer één meter, terwijl het gaas openingen heeft van 15 x 15 mm. De bouwkosten van het observatorium bedragen bijna ƒ 1.000.000.

Uit de berekeningen die voor verschillende constructies zijn gemaakt, is gebleken dat een aluminium constructie vrijwel gelijkwaardig is aan een stalen constructie. Met het oog op de kosten is dan ook staal toegepast.
Resumerend kan men stellen, dat de Nederlandse sterrenkundigen te Dwingeloo de beschikking zullen hebben over een instrumentarium, dat vele mogelijkheden biedt om radioastronomische waarnemingen te verrichten. De hoofdschotel zal vooreerst uit de metingen aan de spectrumlijn van waterstof bestaan. De beide kleine radiotelescopen zullen dienen voor metingen aan de melkweg op andere golflengten en voor waarnemingen van storingen op de zon. (men denkt hierbij speciaal aan snel verlopende verschijnselen). Experimenten met verbeterde apparatuur en nieuwe meetmethoden zullen hoofdzakelijk met behulp van een kleine telescoop geschieden, opdat de grote telescoop vrijwel zonder onderbreking voor reeksen definitieve metingen beschikbaar zal blijven.

De officiële opening van het observatorium (door Hare Majesteit Koningin Juliana) kan in de herfst van dit jaar worden tegemoetgezien.

Uit: Hemel en Dampkring Jaargang 53 1955.

Copyright: ASTRON
 
  Follow us on Twitter
Please feel free to submit an image using the Submit page.