Daily Image

19-05-2012
PreviousNext
Click here or on the picture for a full size image.

Meer dan 800 bezoekers op kijkdag bij ASTRON

Submitter: Femke Boekhorst
Description: Meer dan 800 mensen bezochten zaterdag 12 mei de LOFAR telescoop van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, tijdens EU Kijkdagen. Op deze kijkdagen zetten organisaties in Nederland die subsidie hebben ontvangen van Europa hun deuren open voor het grote publiek.

ASTRON nodigde bezoekers uit om naar LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld, te komen. Hier konden zij zich voor één dag ook even sterrenkundige of ingenieur voelen en een live waarneming doen met een LOFAR antenne, een rondleiding bij de telescoop krijgen, alles leren over een nog grotere telescoop dan LOFAR en een virtuele rondreis maken door het heelal.

Voor ASTRON stond deze kijkdag, naast de LOFAR telescoop, in het teken van de Square Kilometre Array (SKA). Dit is een mondiaal project waarin twintig verschillende landen samenwerken om een nóg grotere en gevoeligere radiotelescoop dan LOFAR te bouwen. De SKA zal in Zuid-Afrika of Australië worden gebouwd. ASTRON is internationaal een van de belangrijkste spelers in dit project. In Nederland werkt ASTRON in het SKA Noord-Nederland project (SKA-NN) samen met industrie om de positie in de race om de SKA te bouwen te versterken.

De activiteiten op de Kijkdag waren geschikt voor jong en oud. Zo hebben veel kinderen volop mee gedaan aan het pretlab waarbij ze zelf een discobroche of looplichtje in elkaar konden solderen.
Ook was er een workshop pulsars maken waarbij kinderen hun eigen ontplofte ster in elkaar knutselden. De mooiste creaties werden hier gemaakt!
Kinderen en volwassenen konden rustig achterover leunen op zachte kussens in het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen en genieten van een reis door het heelal. Al na 2 uur was dit planetarium voor de hele dag compleet volgeboekt.
Sterrenkundigen en ingenieurs van ASTRON gaven rondleidingen bij de LOFAR telescoop en vertelden over het sterrenkundig onderzoek met deze telescoop waarom LOFAR belangrijk is voor de Square Kilometre Array.

Er heerste een goede en gemoedelijke sfeer gedurende de dag, bezoekers waren heel geïnteresseerd in de activiteiten bij ASTRON en wachtten ook geduldig als er ergens een rij stond, bijvoorbeeld voor de zonnetelescoop, als de zon steeds weer eventjes achter de wolken vandaan moest komen. Ook kregen de rondleiders heel soms een bui over zich heen maar dit mocht de pret niet drukken. Heel hartelijk dank voor al het harde werk van alle vrijwilligers!

Meer foto's zijn te zien op: http://www.astron.nl/about-astron/press-public/news/more-800-visitors-open-day-astrons-lofar-telescope/more-800-visitors-

Meer informatie over deze kijkdagen is ook te vinden op: http://www.europaomdehoek.nl/
Copyright: ASTRON
 
  Follow us on Twitter
Please feel free to submit an image using the Submit page.