Het Apertif-ontvangstsysteem waar Wim van Cappellen aan gewerkt heeft is uniek, bestaande uit vele kleine zogeheten ‘Vivaldi-antennes’ in het focuspunt van de 25-meter Westerborkschotels. Het nieuwe systeem maakt onmiddellijke waarneming van een 40 keer groter beeldveld mogelijk dan met traditionele ontvangers.

Bijna 50 jaar na het gereedkomen van de mechanische realisatie van de 12 (nu 14) telescopen heeft de Westerbork Synthese Radio Telescoop hiermee een nieuwe wetenschappelijke impuls gekregen en wordt nieuw astrofysisch onderzoek in het radio-domein mogelijk.

ASTRON verzorgt op 25 juni 2019 de uitreiking van de Vederprijs in een themamiddag waarin de prijswinnaar een presentatie houdt. In een tweede presentatie wordt de maatschappelijke en technische relevantie van het onderwerp van de prijswinnaar belicht.

De website Vederfonds biedt meer informatie over de Stichting Wetenschappelijk Radio-fonds Veder, welke op 4 augustus 1927 is opgericht, en over het selectieproces van de prijswinnaar.

Contact voor de pers
Alice Spruit, medewerker wetenschapscommunicatie & outreach

E-mail: spruit@astron.nl
Telefoon: 0521 595 216