Skip to main content

ASTRON lanceert proeftuin voor ondernemers

Om onze kennis over het heelal te vergroten, verlegt ASTRON voortdurend de grenzen van de technologie in haar radiotelescopen. Deze expertise stellen wij nu ter beschikking om de innovatieve kracht van ondernemers te vergroten. Hiertoe lanceren we het Wireless Data Lab (WDL), een proeftuin waarmee ASTRON haar kennis en faciliteiten op het gebied van draadloze dataoverdracht beschikbaar stelt aan het bedrijfsleven en andere instellingen.

(Dutch only)

Published by the editorial team, 4 April 2022

Ronald Halfwerk, Technology Transfer Officer van het WDL: “Met het Wireless Data Lab sluiten we het gat tussen wetenschap en industrie. Met deze proeftuin ondersteunen en inspireren we ondernemers om te innoveren op draadloos gebied. We denken mee en toetsen met ondernemers de door hun ontwikkelde draadloze toepassing.”

Draadloze informatie- en communicatietechnologie (ICT) is inmiddels onlosmakelijk met ons leven verbonden. Regensensoren vertellen de boer hoeveel water zijn gewassen krijgen, draadloze sensoren registreren automatisch wanneer een marathonloper een checkpoint passeert. Draadloze technieken lijken steeds meer vanzelfsprekend, maar de ontwikkeling ervan gaat niet vanzelf. Daarnaast volgen nieuwe draadloze technieken en protocollen elkaar steeds sneller op. De ontwikkelingen van nieuwe draadloze technieken brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en elektromagnetische interferentie (EMI). Uitdagingen waarbij het WDL kan helpen.

Nico Ebbendorf, projectleider van het WDL: “Onze proeftuin zit op het grensvlak tussen ontwikkellaboratorium en geaccrediteerd laboratorium voor metingen en onderzoeken op het gebied van draadloze technologie en kwaliteit. Het Wireless Data Lab is zeer geschikt voor de vroege fase waarin de vraag leeft: ‘Kunnen we veilig investeren?’, of ‘Is ons idee technisch haalbaar?’ Zonder dat er op voorhand hoge kosten gemaakt hoeven te worden voor certificering en faciliteitengebruik. Daarom verwelkomen we in ons lab graag bedrijven die in de productontwikkelingsfase zitten.”

Praktijkvoorbeelden

ASTRON ontrafelt, als een van ’s werelds voornaamste onderzoeksorganisaties, de geheimen van het heelal. Deze astronomische onderzoeken doen we met radio- en draadloze technieken de we zelf ook ontwikkelen. Onze kennis en technologie en de toepassing ervan stellen we beschikbaar aan de samenleving, zoals voor ondernemers die werken aan of met een draadloze toepassing. En deze ondersteuning van bedrijven heeft al goede resultaten en toegevoegde waarde opgeleverd. Twee voorbeelden:

Sander de Jong, Lead Development Engineer bij XPAR Vision: “Een van onze klanten in de VS liep tegen een probleem aan waarbij een van onze sensoren af en toe niet goed werkte. Zelf konden we het probleem niet repliceren. We legden het aan ASTRON voor, waarbij ze voldoende hadden aan de beschrijving van ons probleem, zonder allerlei details. Na enkele sparringsessies wisten hun medewerkers het euvel te isoleren. Vervolgens hebben we onze klant op afstand kunnen helpen het probleem op te lossen.”

Dion Kant, oprichter en CEO Hunenet B.V.: “Van de buitenkant kan ik me voorstellen dat de industrie denkt: ‘Oh, daar zit dat ASTRON, dat clubje op de hei’, maar men realiseert zich in het algemeen niet hoe toegankelijk het instituut is, dat je daarbij aan kunt kloppen bij mensen op diverse vlakken van expertise en die je kunt inzetten om ondersteuning te leveren in een variëteit van projecten en problemen. De mensen bij ASTRON kunnen zich goed inleven in fysieke processen bij zo’n bedrijf. Zo heeft Hunenet bijvoorbeeld het bedrijf Hiber naar ASTRON verwezen, waar zij vervolgens EMC-metingen konden uitvoeren – in samenwerking met (kennis van) ASTRON-medewerkers – aan hun nieuw ontwikkelde CubeSat.”

ASTRON beschikt over een uitgebreid testlaboratorium, EMC- en antennetestkamers en technische expertise waar zowel grote bedrijven als het MKB gebruik van kunnen maken. Daarnaast bieden we cursussen voor bedrijven aan om zelf meer expertise te krijgen op het gebied van draadloze technieken. We behandelen vraagstukken uit álle sectoren op het gebied van draadloze dataoverdracht en samen met de bedrijven zoeken we naar de beste oplossing.

De EMC-testkamer bij ASTRON in Dwingeloo (copyright: ASTRON)
De EMC-testkamer bij ASTRON in Dwingeloo (copyright: ASTRON)
De antennetestkamer van ASTRON (copyright: ASTRON)
De antennetestkamer van ASTRON (copyright: ASTRON)

Meer informatie over het WDL

YouTube video player

Sources
Related

@astron

Subscribe to our newsletter. For previous editions, click here.

searchclosechevron-downlinkedin-squarefacebookbarsenvelopelinkedinxingyoutube-playinstagrampaper-planefacebook-officialpinterest-pwhatsappcommentingcross