Skip to main content
Het Wireless Data Lab wordt mede mogelijk gemaakt door
Samenwerkingsverband Noord-Nederland
EU - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Provincie Fryslân
Provincie Groningen
Provincie Drenthe

In de hoogwaardige Antennemeetfaciliteit van het Wireless Data Lab kunnen, binnen het frequentiebereik van 750 MHz tot 15 GHz, antennes en antennesystemen getest worden.

In een compacte en geavanceerde elektromagnetisch anechoïsche ruimte kunnen antennekarakteristieken nauwkeurig gemeten worden zonder omgevingsbeïnvloeding. De WDLproeftuin biedt de mogelijkheid van twee type meetsystemen, een “near-field” en een “far-field” testfaciliteit.

In de “near-field” faciliteit wordt gebruik gemaakt van een “planar scanning” techniek waarbij het antenne stralingspatroon bepaald wordt op basis van computercalculatie van het gemeten nabije elektromagnetische veld van de testantenne. Op deze wijze kunnen antennes met minimaal 8dB richtingsgevoeligheid in een frequentiebereik van 750 MHz tot 15 GHz gemeten worden.

Antennes met een lagere richtgevoeligheid, zoals rondstraal antennes die vaak worden toegepast in draadloze systemen, kunnen gemeten worden met onze WDL far-field meetopstelling. In deze faciliteit wordt de testantenne opgesteld in een rotator waardoor de antenne tijdens de meting ronddraait in azimut en elevatie. Op deze manier kan het antennestralingspatroon gemeten worden.

Beide type meetopstellingen zijn geschikt om diverse antenneparameters te bepalen, zoals stralingspatroon, bandbreedte, polarisatie en impedantie over een frequentiebereik van 750 MHz tot 15 GHz.

Technische informatie en specificatie

 

Meettechniek Planar near field
Afmeting anechoïsche ruimte 4x6x4 meter (b x l x h)
‘Near-field’ faciliteit 300V-8×8 (NSI)
‘Antenna Under Test’ (AUT) Z-as bewegingsruimte (handmatig) 2 meter
Frequentiebereik 750 MHz – 15 GHz

@astron

Subscribe to our newsletter. For previous editions, click here.

searchclosechevron-downlinkedin-squarebarsyoutube-playinstagramfacebook-officialcrossarrow-left